hickory

Ozark-bergen i södra Missouri är mest känd för filmen ”Winter’s bone” från 2011, där superstjärnan Jennifer Lawrence fick sitt genombrott.

‍  För oss på The Barbecue Company betyder de här karga bergen något annat.

‍  Det är där vi hämtar barbceuebränslet.

‍  Hickoryn som glöder i våra rökar. Det hårda träet som både tillagar och ger vårt kött den så karakteristiska smaken.

‍  Ingen riktig barbecue utan hickory.

‍  Ingen riktig  smoked low & slow, den där processen som tar tid och måste få ta tid för att göra vår barbecue till den bästa i Sverige utan det bästa träet.

‍  Det är så vi tänker här på The Barbecue Company.

‍  Vi nöjer oss inte med vilken hickory som helst.

‍  Vi vill ha den bästa.

För att hitta den drog vi till Missouri, staten i den amerikanska mellanvästern där de flesta av de 17 olika arterna av hickory växer.

‍  Vi provade. Rökte. Provade de flesta sorter och pratade med experter och leverantörer.

‍  Hela tiden hörde vi talas om det där speciella hickoryträdet som nästan bara finns i Ozark-bergen.

‍  Spånbarksträdet i detta växtsläkte, som heter caraya på latin.

‍  Det här stenhårda trädet huggs ner av tuffa skogshuggare nedanför de lika mytomspunna som svårtillgängliga bergen.

‍  Sedan levereras det till de bästa barbecuerestaurangerna i den amerikanska södern.

‍  Och till oss på The Barbecue Company.

‍  Här gör vi av med 30 kilo hickory från Ozark-bergen varje dag.

‍  Vi skulle kunna nöja oss med billigare hickory från något stort bolag i USA. Hickory som fungerar okej och gör vad det ska i våra rökar.

‍  Vi skulle.

‍  Men det vill vi inte. För okej räcker inte för oss.

När vi gör Sveriges bästa barbecue här The Barbecue Company är varenda steg i processen noga utprovat. Provrökt. Provsmakat. 

‍  Vår woodsmoke, där hickoryträet glöder och sakta lagar till och smaksätter alla våra köttprodukter, är timmarna som kräver en fingertoppskänsla för temperatur, mängden rök och antalet hickoryvedklabbar.

‍  Det är så det blir ”fingerlickin’ good”, som man säger i barbecuebältet i de amerikanska sydstaterna.

‍  Där är vi nu, vi på The Barbecue Company.

‍  Tack vare de bredaxlade grabbarna med yxor och motorsågar i Ozark-bergen.

‍  Hickory, ibland kallad amerikansk valnöt, finns i 17 arter och växer i främst USA, men också i Kanada och Kina. Träden kan bli 30 meter höga och åtta-nio meter breda. Många bär nötter, till exempel pecanträdet, som är en art av hickoryträd. Det är ett mycket tåligt träd med ett djupt rotsystem som gör att det till exempel inte knäcks så lätt av hårda vindar.

Hickory är ett hårt träslag men elasticiteten i det gör att det kan bearbetas för olika användningsområden. Det är tufft, hårt, men låter sig formas. Som när man tidigare gjorde golfklubbor i hickory, och än idag händer det att man spelar speciella tävlingar med bara hickoryklubbor. Bandyklubbor och skidor tillverkades av hickory just för dess tålighet. Det är idealiskt som handtag till verktyg, som hammare och yxor. 

‍  Det är perfekt för barbecue. För Smoked Low & Slow. Det glöder länge och dess rök impregnerar den så typiska smaken i babyback ribs, pulled pork eller kyckling, bara för att ta några exempel av det vi tillverkar här. 

‍  Rökextrakt från hickory blandas ner i våra egna såser som så läckert och balanserat kompletterar köttet antingen vid en glazning eller som bordssås.

‍  Bara namnet hickory signalerar barbecue: känner du doften blir du hungrig.

Här på The Barbecue Company står vedstaplarna med hickory på rad på lagret. Det tuffa, stenhårda träet som låter sig bevekas bara man vet hur man ska använda det.

‍  Det vet vi.

‍  För vi gör Sveriges bästa barbecue med hickory.

‍  Precis som med allt annat här The Barbecue Company har vi gjort det lite svårare för oss. Vi är omständiga. Vi gör det som krävs för att det ska bli bäst.

‍  På så sätt är vi träskallar.

‍  Vi älskar ju hickory.

‍